5 SAVJETA

Foto: Promo fotografije Kickstarter / Kickstarter

Ovako se tjera ljude da vam vjeruju

Datum objave: 17.10.2013 11:00 Autor: N.J.

 | Ne sviđa mi se (0)

Zavidite ljudima koji mogu bilo koga natjerati na bilo što? Željeli bi i vi biti takvi, vrhunski pregovarači, vrhunski trgovci? Teško da ćete nakon što pročitate ovaj članak biti baš takvi, ali barem ćete znati u kom se smjeru razvijati.

1. Pričajte samouvjereno i brzo

Ukoliko niste dovoljno brzi u onome što govorite ostavljate dovoljno vremena da razmisle o onome što pričate, dajte im mogućnost da analiziraju vaše argumente i ono što je najbitnije, šansu da razmisle slažu li se s njima ili ne.

Ako vam je pak brzina dovoljno velika, a k tome zvučite poprilično samouvjereno, puno više ljudi će vam vjerovati, neće sumnjati u vaše argumente i lakše ćete ih pridobiti. Ipak, sporo pričanje ima svoje prednosti i mora se koristiti u situacijama kada želite odobravanje slušatelja – otprilike kako svećenih priča vjernicima u crkvi.

2. Psovke pomažu utjecaju na masu

Naravno, nitko ne očekuje od vas da započnete govor s p… materina i spomenete se bliže i dalje rodbine, svih svetaca i pokoje životinje, ali psovke u kojima nema ružnih riječi, kao što je na primjer 'I tako mi Boga' i slične mogu pomoći jer daju osjećaj da u to što pričate i sami jako vjerujete.

3. Počnite s nečim s čime se svi slažu

Ako idete nekoga ubijediti u nešto, najbolji početak je da kažete nešto s čime se svi bezpogovorno slažu. Naravno, puno pomaže i ako to ima jako veze s onime što ćete kasnije pričati jer ako kažete da se svi možemo složiti kako je Azija veća od Europe, a onda počnete pričati o slaboj igri hrvatske reprezentacije, niste baš ništa napravili.

4. Odmjerene rasprave su učinkovitije

Bez obzira koliko vi bili u pravu, a ovi drugi ne, koliko imali argumenata za i vrlo malo protiv neke ideje, odmjerenost će vas prije odvesti do cilja. Ako se koncentrirate samo na dio prednosti, navedete i poneku manu (čime raspravi dajete jedu realnu notu), onaj kojeg nagovarate će lakše prihvatiti vaše argumente – ovog puta će smatrati da ste o svemu stvarno dobro promislili kada možete tako realno sagledavati stvari.

5. Fizički dokaz radi čuda

Ako idete Eskimima objašnjavati kako je globalno zatopljenje vrlo ozbiljna stvar dok je vani -40C, uz sve vaše argumente slabo će vam vjerovati. Ali ako to odraditi pored glečera za koji znaju da je zadnjih 100 godina isti, ali se od prošlog ljeta počeo naglo topiti, gotovo pa nećete ni trebati druge argumente i bit će dovoljno da pokažete prstom. Nekulturno, ali dovoljno.

Tip of the day

Prijedlozi, prijedlozi i samo prijedlozi

Ako imate online biznis, onda imate i dobru mogućnost prijedloga kupcima što još mogu kupiti

opširnije

Važno: Stranica SuperMen može sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim stranicama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.


Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Podrška
© Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.