ŽIVJELI

Foto: Promo fotografije budweiser / budweiser

Budweiser ili Bud

Datum objave: 10.10.2013 10:59 Autor: N.J.

 | Ne sviđa mi se (0)

Ukoliko ste ljubitelj piva, sigurno vas jako živcira kada sjednete u neki kafić u Hrvatskoj i kada na pitanje koje pivo imate konobar odgovori, između ostalih, i Badvajzer.

Od 13. stoljeća pivo se proizvodi gradu České Budějovicej. Blizu granice je s Njemačkom, a kako je bio i dobar dio Nijemaca među stanovništvom, pivo, koje su 1785. počeli proizvoditi u većim količinama, nzvali su Budweiser Bürgerbräu prema njemačkom nazivu gradića.e).

Kako im je pivo bilo na dobrom glasu, američka kompanija njemačkog porijekla, osnovana 1876. godine, preuzela je ime Budweiser i počela proizvoditi svoje pivo tog naziva. Iako s dotičnim češkim gradom i pivom nije baš imala pretjerano veze.

Pokušaj zaštite časnog imena i reputacije budjejovičkog piva doveo je da sudske nagodbe 1938. godine. Otad američka pivovara može ime Budweiser koristiti samo u Sjevernoj Americi. U drugim dijelovima svijeta je Bud, kako joj uostalom i Ameri tepaju.

Razlog ovog dužeg uvoda je to da su parnice opet aktualne. Bud polako gubi primat u SAD-u i treba mu internacionalno tržište. A gdje ćeš boljeg nego Europa i to još s imenom koje je svima poznato i istoznačno je s dobrim pivom. U Europskoj Uniji čak se i smije koristiti isto ime za oba proizvoda jer su različita, smatra sud, ali od države do države taj se zakon mijenja. Tako je trenutno parnica u Italiji, gdje Amerikanci, koji smatraju da imaju sva prava na ime, žele imati Budweiser isključivo za sebe.

Kod nas Buda nema u biritjama, a ionako češko pivo zovemo američkim imenom. Pa su svi (skoro) zadovoljni.

Tip of the day

Prijedlozi, prijedlozi i samo prijedlozi

Ako imate online biznis, onda imate i dobru mogućnost prijedloga kupcima što još mogu kupiti

opširnije

Važno: Stranica SuperMen može sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim stranicama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.


Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Podrška
© Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.